Vrijwilligerswerk bij de voedselbank: ‘We werken hard en lachen veel’

(Onderstaan artikel is overgenomen uit Jij + Later, een uitgave van Ahold Delhaize Pensioen. Zij interviewden Ingrid van Herpt, vrijwilliger van de Voedselbank Zaanstreek, Tineke de Haan, bestuurslid van de Voedselbank Amsterdam en Paul van Berkel, die zich landelijk bezig houdt met de verwerving van voedsel).

‘Het is dankbaar werk, want je doet het voor mensen die het nodig hebben’, zegt Ingrid van Herpt, vrijwilliger bij de Voedselbank Zaanstreek. ‘En het is altijd gezellig.’ Ook Albert Heijn is betrokken bij de Voedselbank, met een jaarlijkse donatie van zo’n € 4,2 miljoen aan voedsel en andere producten.

Ingrid van Herpt – Foto De Beeldredaktie/ Diederik van der Laan. 

‘Elke woensdagochtend ben ik in het magazijn’, zegt Ingrid, die als vrijwilliger werkt bij het distributiecentrum in Assendelft van de Voedselbank Zaanstreek. ,,Ik werk op de afdeling aardappelen, groente en fruit. De aardappelen verpakken we in zakjes van ruim een kilo. Als we daarmee klaar zijn, gaan we verder met groente en fruit.’’ Ook op vrijdagochtenden is Ingrid in het distributiecentrum te vinden. Dan vult ze samen met andere vrijwilligers kratjes met voedsel. ,,Ons uitgangspunt is dat klanten voldoende voedsel krijgen voor twee à drie dagen.’’ Vervolgens leveren chauffeurs de kratjes af bij uitgiftepunten van de voedselbank in de Zaanstreek. Daar komen mensen elke week hun kratje afhalen.

Koffiepauze hoort erbij

,,Toen ik drie jaar geleden met vroegpensioen ging, ben ik meteen begonnen bij de voedselbank’, vertelt Ingrid. ,,Een vriendin van mij deed daar vrijwilligerswerk en dat leek mij ook leuk.’’ Ze heeft geen moment spijt gehad. ,,Ik zou het niet willen missen. Je werkt samen met mensen die je anders misschien nooit zou tegenkomen. We werken hard en we lachen veel. Maar we drinken ook koffie samen.’’

Ingrid is een van de ruim 14.000 vrijwilligers bij de Voedselbanken Nederland. ,,Mensen denken bij de voedselbank meestal aan kratjes vullen of die uitdelen aan de klanten van de voedselbank, maar je kunt allerlei soorten vrijwilligerswerk doen’, zegt Tineke de Haan, die als bestuurslid van de Voedselbank Amsterdam verantwoordelijk is voor HR en vrijwilligerszaken. ‘We hebben planners nodig, (heftruck) chauffeurs en vrijwilligers voor onze communicatie, secretariaat en HR-afdeling.’’

Tineke de Haan – Foto De Beeldredaktie/ Diederik van der Laan. 

Zelf werkte Tineke bij HR van de Amsterdamse brandweer. Toen ze met pensioen ging, stond voor haar vast dat ze vrijwilligerswerk ging doen, maar ze wist nog niet wat. ,,Ik dacht: ga ik nu iets heel anders doen of ga ik de kennis die ik heb als vrijwilliger inzetten bij een andere organisatie?’’ Het werd dat laatste. Tineke werkt inmiddels al bijna vier jaar bij de Voedselbank Amsterdam. ,,Iedereen is vrijwilliger, ook de bestuursleden. Mensen die met pensioen zijn, doen hier soms het werk dat ze hun hele leven al deden bij een bedrijf of de overheid. Maar er zijn ook mensen die met pensioen zijn en die juist voor iets heel anders kiezen. Zo hebben we iemand die in zijn werkzame leven manager was bij een bedrijf, maar bij de voedselbank werkt als chauffeur.’ Zijn alle vrijwilligers bij de Voedselbank gepensioneerden? ,,Zeker niet’’, zegt Tineke. ,,Er zijn ook mensen die vier dagen per week een baan hebben en één dag bij de voedselbank helpen. Of mensen die al een hele tijd niet gewerkt hebben en hier werkervaring willen opdoen. Of statushouders, of mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.’’ Ze vervolgt: ,,Die diversiteit maakt het zo leuk om vrijwilligerswerk te doen bij de voedselbank. Ik werk hier samen met mensen die ik anders niet snel zou tegenkomen. Daarmee kom ik uit mijn eigen bubbel.’

Albert Heijn grootste donateur

De voedselbank is afhankelijk van donaties. ,,Albert Heijn is als het om voedsel gaat onze grootste donateur’’, zegt Paul van Berkel. Hij is bij de voedselbank landelijk verantwoordelijk voor voedselverwerving. Daarvoor heeft hij onder andere contact met Albert Heijn. ,,Daar heb ik toevallig in het verleden zelf gewerkt’, zegt hij. ,,Ik was drie jaar sitemanager van het distributiecentrum in Zwolle en daarna heb ik op het hoofdkantoor gewerkt.’’ Inmiddels werkt Paul als consultant. Die baan combineert hij met zijn vrijwilligerswerk voor de voedselbank. Hij maakt met Albert Heijn en andere supermarkten afspraken over hun donaties. Albert Heijn brengt de producten die ze doneren zelf naar de distributiecentra. Dat zijn er verspreid over het hele land elf.

De lokale Albert Heijn-winkels leveren brood en verse groenten aan de voedselbanken in de buurt. Ook houden de voedselbanken meerdere keren per jaar een actie in de Albert Heijn-winkels. Dan kunnen klanten producten kopen die ze direct doneren aan de voedselbank.

Alle drie vinden ze het wel schrijnend dat er voedselbanken nodig zijn. Tineke: ,,Als je ziet hoe rijk Nederland is, dan voelt het dubbel dat we voedselbanken nodig hebben.’’ Volgens Paul is 40% van de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank jonger dan 18 jaar. Verontwaardigd: ,,Dat zijn nog kinderen. Dat is voor mij een drijfveer om dit werk te doen. Het is onbestaanbaar dat er in een rijk land als Nederland nog mensen zijn die niet weten of ze morgen voldoende te eten hebben.’’