Voedselbank verlaagt drempel voor gratis levensmiddelen

ASSENDELFT – De Voedselbank Zaanstreek verruimt de criteria voor hulp aan burgers die het financieel moeilijk hebben. Daardoor kunnen meer mensen wekelijks een gratis pakket levensmiddelen krijgen.

De verruiming voor de berekening van het zogenoemde leefgeld komt met name door het oprekken van kosten die mensen maken voor persoonlijke- en huishoudelijke verzorging. Dat  betreft zaken als verzekeringen en eigen risico zorg, internet en telefonie, kosten voor vervoer en persoonlijke verzorging. Ook erkent de Voedselbank dat huishoudens kosten maken voor kleine reparaties. Voedselbank Zaanstreek volgt hiermee de jongste richtlijnen van het NIBUD.

Hans Groot, voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek, zegt: ,,Wie niet genoeg geld heeft om voldoende eten te kopen kan zich bij ons melden. Ook ik verbaas mij elke keer hoeveel je moet betalen aan de kassa van de supermarkt. En zijn boodschappen niet duurder geworden, dan zit er minder in dezelfde verpakking. Voor mensen met een kleine portemonnee wordt het steeds moeilijker om rond te komen.”

Met verruiming van de toelatingscriteria kan de Voedselbank Zaanstreek nog meer burgers helpen. ,,Dat doen wij door wekelijks een gratis pakket levensmiddelen te geven. Zo’n voedselpakket vertegenwoordigt een winkelwaarde van 50 tot 60 euro per keer. Van zo’n pakket kun je drie tot vier maaltijden koken en dat scheelt al gauw 200 euro huishoudgeld per maand. Dat maakt een enorm verschil. En we hebben geen wachtlijsten bij de Voedselbank. Binnen een week kunnen nieuwe cliënten al een gratis pakket levensmiddelen krijgen”, vertelt Hans Groot.

,,Naast het wekelijkse voedselpakket krijgen cliënten ook elke drie maanden een pakket met verzorgingsproducten, wasmiddelen en dergelijke. Cliënten hebben ook meteen toegang tot de Kledingbank, Stichting Leergeld en Stichting Jarige Job.”

De Voedselbank Zaanstreek is voor aanmeldingen bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 12 uur op telefoonnummer 075 – 641 4376.   

Op de foto: Hans Groot, voorzitter Voedselbank Zaanstreek (foto aangeleverd).

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media