Beleid en jaarverslagen

Beleidsplan Stichting Voedselbank Zaanstreek 2022-2023

Voor het jaar 2022 en 2023 heeft de Voedselbank Zaanstreek een plan opgesteld over wat we willen doen.

Onderstaand een beknopte samenvatting van het beleidsplan.

Voedselbank 2022-2023 in het kort

De Voedselbank Zaanstreek gaat door met het geven van voedsel aan de armste mensen in Zaanstad. We gebruiken daarvoor eten dat goed genoeg is en over is en anders weggegooid zou worden.

Vrijwilligers

Wij werken alleen met vrijwilligers en dat blijft zo. We hebben opgeschreven hoe we willen omgaan met de vrijwilligers. Het gaat dan om overleg, een gezellige bijeenkomst en ook over de manier van werken en EHBO. We gaan in het magazijn een AED ophangen. Er komt een BHV-cursus voor de magazijnvrijwilligers.

Klanten en samenwerken

We blijven op zoek gaan naar mensen die ons nodig hebben. Nog niet iedereen weet ons te vinden. We willen op een fijne manier omgaan met onze klanten. We praten met klanten hoe zij over een tijdje weer zelf voor genoeg eten kunnen zorgen.
We denken dat er meer klanten zullen komen door de hogere prijzen voor gas en in de supermarkt en door de komst van meer vluchtelingen. We werken samen met andere organisaties die deze mensen kennen. We gaan flyers maken en uitdelen. We blijven zorgen dat we in de krant komen en we plaatsen berichten op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
We denken dat veel mensen en bedrijven ons willen blijven helpen. We houden winkelacties. Dat is ook hard nodig.
Met de gemeente Zaanstad willen we een samenwerkingsovereenkomst afsluiten. Daarover praten we aan het begin van 2022. Wij gaan dan helpen met het beter maken van de zorg voor de armen in de Zaanstreek. Zaanstad helpt ons dan met een subsidie. Daarmee willen we een winkel gaan openen. Dan kunnen klanten zelf kiezen wat zij willen hebben.

Voedsel

We willen zo gezond mogelijk eten blijven geven. We denken aan de schijf van vijf. We proberen aardappelen, groente en fruit te verstrekken. Zuivel en vlees delen we ook graag uit. Bij Pasen geven we eieren en voor Kerst een kerstbrood. We geven Sinterklaascadeautjes en een pakket om een kinderverjaardag te vieren. We delen ook hygiëneproducten en schoonmaakartikelen uit. Baby’s tot twee jaar krijgen luiers en voedsel voor hun leeftijd.
Vrijwilligers volgen een cursus voedselveiligheid. We willen net als de vorige jaren een goed cijfer halen bij de inspectie voor de voedselveiligheid.

Bestuur

Onze Voedselbank heeft nieuwe statuten. We hebben een compleet bestuur. We gaan verder met het opschrijven hoe we werken. Ook gaan we bekijken of we ons werk nog beter kunnen doen en daar een plan voor maken. We gaan begin 2022 een bestuurslid voor communicatie benoemen. Zo willen we bereiken dat iedereen, zoals klanten, vrijwilligers en bedrijven ons nog beter weten te vinden.

Financiën

We hebben een grote hal met een koelcel en een vriescel nodig. Om eten op te halen en naar de uitdeelpunten te brengen hebben we een vrachtwagen nodig. We blijven ervoor zorgen dat we genoeg sparen om niet in de problemen te komen. Voor het openen van een winkel is nog steun nodig van de gemeente Zaanstad. Daar praten we in het voorjaar van 2022 over.

Het uitgebreide beleidsplan Voedselbank Zaanstreek 2022-2023 is op te vragen bij de secretaris, stuur een mail naar secretaris@voedselbankzaanstreek.nl

* Jaarverslagen

Het laatste afgesloten boekjaar van Stichting Voedselbank Zaanstreek is 2023.
Het nieuwe jaarverslag kunt u hier downloaden: Jaarverslag 2023

De jaarverslagen van van 2011 t/m 2022 zijn ook nog beschikbaar:

Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2017
Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2012
Jaarverslag 2011